Nijpend tekort aan verpleegkundigen: vijf oplossingen

Het grootste probleem in de zorg is op dit moment het tekort aan verpleegkundigen. Ondanks extra geld van de staatssecretaris, bijvoorbeeld voor de verpleeghuiszorg. De wijkverpleegkundigen luiden de noodklok. Er is een tekort van zo’n 1000 hbo-verpleegkundigen in de wijkverpleging. Het gevolg is dat cliënten en patiënten niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Verpleeghuizen
De verpleeghuizen zijn er niet beter aan toe. De staatssecretaris heeft weliswaar in totaal 300 miljoen euro toegezegd om extra personeel aan te nemen, maar die mensen zijn er niet. Daardoor heeft 70% van de verpleeghuizen een tekort aan verzorgend en verpleegkundig personeel, in totaal kunnen 10.000 vacatures niet ingevuld worden, volgens branchevereniging Actiz.

Onvoldoende stageplaatsen
Francis Bolle is woordvoerder namens Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Zij legt uit dat de 17 opleidingen tot hbo-verpleegkundige echt wel populair zijn. Daar zit het probleem niet. Er zijn veel opleidingen met een studentenstop. De reden daarvoor is dat er onvoldoende stageplaatsen zijn.

Vijf oplossingen
De problemen zijn groot en fundamenteel van aard. De oplossingen moeten komen van de opleidingen en de zorginstellingen:

  1. De praktijkbegeleiders moeten terug.
  2. Lager opgeleiden moeten de kans krijgen van hun werkgever om door te stromen en bij te scholen.
  3. Mensen die op andere terreinen werkeloos geworden zijn, opleiden voor een baan in de zorg.
  4. Het vak aantrekkelijker maken. Zo worden er door sommige verpleeghuizen bonussen uitgedeeld aan nieuwe medewerkers en aan personeel dat nieuwe medewerkers aandraagt.
  5. Onderzoek naar de mogelijkheden om buitenlands personeel in te zetten.

Ouderenzorg is niet sexy
Helaas kiezen weinig hbo-verpleegkundigen ervoor om in de langdurige ouderenzorg te werken.  Heel jammer, want het werk is namelijk wel uitdagend. In een verpleeghuis tref je mensen met meerdere aandoeningen, vaak ook nog gedragsproblemen. Je ziet complexe problemen die goede zorg vragen.

Need to know more? Contact us.


Desiree Huijsmans


Project coördinator
+31 (0)6 40 40 24 88
desiree@nediocare.nl

BEZOEK, BEL OF EMAIL ONS

Bijsterveldenlaan 21
5045 ZZ TILBURG
+31 (0)6 40 40 24 88
info@nediocare.nl

 

Volg ons: