Beleid zorgaanbieders ontoereikend

Er zijn snel maatregelen nodig om de personeelstekorten in de zorg terug te dringen; de tijd van vrijblijvendheid is voorbij. Doorslaggevende factoren daarbij zijn de beloning van verpleegkundigen en verzorgenden, de behoefte aan veel meer stageplaatsen, scholingsbeleid en vooral strategisch personeelsbeleid.

Dat advies krijgen zorginstellingen in het rapport Aan het werk voor een betere arbeidsmarkt in de zorg! dat bureau Berenschot opstelde in opdracht van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Bovenop de duizenden openstaande vacatures zijn er de komende jaren meer dan 100.000 extra mensen nodig. Het rapport doet daarom een reeks aanbevelingen aan met name werkgevers in de zorg maar ook aan verzekeraars, overheid en opleidingen.
Directeur Sonja Kersten bood het rapport dinsdag 28 november aan in de Tweede Kamer.

“Zorginstellingen hebben weinig buffer om de arbeidsmarktproblematiek op lange termijn op te lossen”, aldus Berenschot. Hun strategisch HRM-beleid is in de meeste gevallen onvoldoende toereikend, terwijl de werkdruk door de openstaande vacatures toeneemt. Berenschot adviseert om verpleegkundigen en verzorgenden meer invloed te geven op het beleid van de instelling. Ook helpt het als werkgevers in de zorg arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden verbeteren en roosters en contractvormen laten aansluiten op de wensen van medewerkers. Andere concrete adviezen zijn: de administratieve last verminderen, meer aandacht voor stages en huishoudelijke of facilitaire medewerkers aannemen voor niet zorg-gerelateerde taken die nu door zorgprofessionals uitgevoerd worden.
Directeur Sonja Kersten van V&VN: “De zorg in ons land komt in gevaar als we nu niet intensief gaan samenwerken om de knelpunten aan te pakken. Dit rapport biedt oplossingen waarmee we op korte en op lange termijn mensen kunnen behouden voor de zorg en nieuwe mensen kunnen werven voor dit mooie vak. De tijd van vrijblijvendheid is echt voorbij.”

Need to know more? Contact us.


Desiree Huijsmans


Project coördinator
+31 (0)6 40 40 24 88
desiree@nediocare.nl

BEZOEK, BEL OF EMAIL ONS

Bijsterveldenlaan 21
5045 ZZ TILBURG
+31 (0)6 40 40 24 88
info@nediocare.nl

 

Volg ons: